Invoering zwemlesplan

Invoering zwemlesplan

Lees meer over de invoering van het zwemlesplan

Het Zwem-abc.jpg

In 2024 gaan we over op een nieuw zwemlesplan. Dit plan is ontwikkeld door Sportfondsen Nederland en zorgt ervoor dat alle accommodaties op een uniforme wijze invulling geven aan de zwemlessen. In welk Sportfondsenbad jouw kind ook leert zwemmen, het zal op nagenoeg dezelfde manier gaan.

Het invoeren van een nieuw zwemlesplan zal nooit helemaal zonder problemen gaan. Ook niet bij onze accomodatie. Maar met onze zwemlesbrief en deze webpagina willen we je zo goed mogelijk hierover informeren. En hopelijk beantwoorden we op deze manier de resterende vragen die je hebt.

Vrijzwemmen (34) (2).jpg


In 2023 is al afgerond..

We zijn al een tijdje bezig met het nieuwe concept Jip's Waterwerelden en in 2023 zijn er al een aantal zaken afgerond. Hierbij kun je denken aan:

 • Nieuw inschrijfpakket van Jip
 • Mooie medailles als je kind gaat afzwemmen
 • Onze Jip mascotte
 • Grotere zichtbaarheid van Jip d.m.v. wandborden, niveaubriefjes, brochure en in onze communicatie.

Nu gaan we de volgende fase in en dat betekent dat er een andere indeling van zwemlessen komt. Dat lijkt heel ingewikkeld, maar voor de meeste kinderen veranderd er niet veel.
Vanaf Januari 2024

Vanaf Januari 2024 gaan we verder met de invoering van het daadwerkelijke zwemlesplan. Hierbij wordt er uitgegaan van een startleeftijd van 4 jaar, om de 8 weken kijklessen en individueel doorschuiven naar een volgend niveau. Dit zijn dingen die wij eigenlijk al jaren doen.

Qua niveaus zal er wel het één en ander veranderen, maar of jullie hier veel van gaan merken is de vraag. Bij deze veranderingen kun je denken aan:

 • Rood (niveau 1): Dit wordt echt een watergewenningsgroep. De schoolslag benen en de enkelvoudige rugslag zullen hier verdwijnen.
 • Groen (niveau 2): Dit wordt een echte beenslag groep. Naast elementen als springen, onder water gaan etc. zullen ook de borstcrawlbeenslag en enkelvoudige rugslag veelvuldig worden geoefend.
 • Blauw (niveau 3): In dit niveau gaan de kinderen de volledige zwemslagen aanleren.
 • Geel (niveau 4): Vanaf dit niveau gaan we in diep water zwemmen. Eigenlijk de oude niveau 3 dus.
 • Oranje (niveau 5): Hier komt het zwemmen met kleding om de hoek kijken en oefenen kinderen de eisen voor het A-diploma.
 • Het diploma B blijft natuurlijk diploma B.
 • Zwemmen voor het C-diploma kan nog steeds bij onze zwemverenigingen.


Gedeeltelijk badje 2 en 3

In badje 1 (rood) zal de beenslag een minder belangrijke rol spelen. Juist in badje 2 en 3 worden de beenslagen toegevoegd en leren de kinderen de volledige zwemslagen aan. Omdat dit op de bodem gebeurt, zullen de niveau’s 2 & 3 worden samengevoegd. Het leerlingvolgsysteem zal hierop worden aangepast.
Tijdelijk geen Leervolgsysteem

Omdat het leerlingvolgsysteem moet worden bijgewerkt, zal deze tijdelijk niet bijgewerkt worden. Vanaf 24 december a.s. zal er niet meer getest worden en is het Leerlingvolgsysteem dus niet up to date.

Per 2 januari worden de nieuwe niveau-eisen in het leerlingvolgsysteem veranderd en verdwijnen alle smileys. Op dat moment kun je dus geen vorderingen inzien. Als dat is gebeurt, worden de (oude) vorderingen weer bij de kinderen teruggezet. Het kan dus zijn dat dit er even vreemd uitziet.

Per maandag 8 januari gaan we definitief over. De eerste week na de vakantie gaan de instructeurs alle vorderingen testen om zo het leerlingvolgsysteem weer up to date te krijgen. Mochten er problemen m.b.t. de vorderingen en het (nieuwe) niveau zijn, dan nemen we hierover contact met jullie op.

Update januari 2024: het overzetten is gereed en het leerlingvolgsysteem kan weer bekeken worden. In de week van 8 t/m 14 januari wordt deze weer up to date gemaakt.


Veelgestelde vragen en updates

Invoering zwemlesplan

Afgelopen week zijn er een aantal dingen in het leerlingvolgsysteem veranderd. Hou voor nu rekening met:

- Het niveau van je kind kan veranderd zijn. Waar er eerst niveau 2 stond, kan dit zomaar niveau 3 zijn.

- De meeste smileys zijn hetzelfde gebleven. Er zijn nieuwe vorderingen toegevoegd en deze kunnen nog leeg zijn. Vandaar dat we de eerste week na de vakantie alle vorderingen nog een keer testen.


Het kan dus zijn dat het leerlingvolgsysteem er nu anders voor je uitziet.

Volgende week plaatsen we hieronder weer een update van hetgeen we aangepast hebben. Mocht je hierover vragen hebben, dan willen we je vragen om hier even mee te wachten tot de volgende update (6 januari)

Komende maandag 8 januari gaan we van start met het nieuwe zwemlesplan! Meer informatie over dit plan, kun je lezen in de nieuwste zwemlesbrief.

Ja, maar het niveau blijft natuurlijk hetzelfde. De overgang naar een nieuwe niveau-indeling per badje is niet gemakkelijk te begrijpen. Maar weet dat een verandering in een vorderingenlijst niet betekent dat het zwemniveau van je kind vooruit of achteruit is gegaan. Deze blijft uiteraard hetzelfde, want die vaardigheden heeft je kind al opgebouwd.

Ook de tijdsduur van het gehele A- en B-traject blijft gewoon hetzelfde. Zwemt je kind dus al in het diepe, dan blijft het daar gewoon zwemmen

Er gaat niet veel gebeuren in dit niveau. De 1e week na de vakantie worden alle vorderingen opnieuw getest. Mocht alles goed zijn, dan krijgt je kind een briefje voor badje 2.

Dit is een nieuwe combinatie groep samen met niveau 3. De 1e week na de vakantie worden eerst alle vorderingen van niveau 2 getest. Je kind blijft dus in niveau 2 zwemmen, maar zal waarschijnlijk snel naar niveau 3 gaan. Want het heeft immers (volgens de oude normen) al kennisgemaakt met de schoolslag, enkelvoudige rugslag, borst- en rugcrawl welke in het nieuwe badje 3 worden geoefend.

Niveau 3 zwemt in het diepe gedeelte en dat blijft natuurlijk ook zo. Wel krijgen ze vanaf 8 januari een nieuw geel briefje en polsbandje, want deze past bij het nieuwe niveau 4.

Zwemt je kind met T-shirt, dan heeft het al een geel briefje gehad. Hierdoor verandert er niets en krijgt je kind een oranje briefje voor badje 5 mee als het aan alle normen voldoet.

Dit niveau heeft een andere naam gekregen, namelijk 'niveau 5 (oranje)'. Aangezien dit het laatste badje voor het A-diploma is, blijft je kind hier gewoon voor oefenen.

Het kan zijn dat je twijfelt over het juiste polsbandje of niveaubriefje. Vraag dit dan even na bij de receptie, via spreekbriefje of zwemzaken.ijsselstein@sportfondsen.nl. We helpen je graag!

Als kinderen een niveau verder mogen, krijgen ze natuurlijk een nieuw polsbandje van Jip. Het oude polsbandje kan dan worden bewaard en
het nieuwe bandje wordt meegenomen naar de zwemles.

Het dragen van een polsbandje zorgt ervoor dat iedereen ziet in welk niveau het desbetreffende kind zit en of het al in het bezit van een zwemdiploma is. Mocht een kind na de zwemles toch onverhoopt doorlopen naar het Recreatiebad, dan is het voor onze toezichthouders direct duidelijk dat het kind daar niet hoort te zijn.

Herkenbaarheid zorgt dus voor een grote mate van veiligheid. Doe dus altijd het polsbandje om als je naar het zwembad gaat. Je hebt deze niet voor niets verdiend!


Let op:
mocht je een polsbandje kwijt zijn, dan kun je deze van 8 t/m 21 januari gratis bij onze receptie ophalen.

Nee, de benodigde klokuren om het A- of B-diploma te halen, blijven gewoon hetzelfde.

Je kind zwom voor de vakantie in niveau 3 (blauw). Dit wordt nu niveau 4 (geel).

De andere kinderen uit deze groep die zonder T-shirt zwemmen, krijgen ook een geel briefje. Want de oude niveau 3 wordt niveau 4. De komende weken wordt er getest en kijken we of je kind aan de eisen voldoet om naar het 5e badje te gaan.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.